Leuk en niet leuk
Door: Harm
Blijf op de hoogte en volg Hillegard & Harm
13 Oktober 2012 | Marokko, Toudrhiine
We zitten nu tussen de berber bevolking. Details zal ik jullie besparen.
De mannen hebben hier een djabella aan en een 6 meter lange doek boven op hun hoofd geknoopt. Donkere mensen. De vrouwen dragen een witte doek gedrapeerd over hun djabella. En natuurlijk alleen hun gezicht zichtbaar.
Met Hillegard gast het nog maar zo zo. Ze geniet zo wel van haar welverdiende rust op vakantie. Vanmiddag is ze toch maar begonnen met een antibiotica stootkuurtje, wil ze de komende dagen gaan genieten van alle moois.
Aangezien door de vele zieken de antibiotica voorraad opraakt en het morgen zondag is ( je weet maar nooit of je dan een dienstdoende apotheek kan vinden) zijn Mirjam (onze fantastische reisbegeleidster) en ik met Mohammed van het hotel naar een apotheek gegaan. Leuke rit in een renaultje 4. Dan zie je ook weer van alles.
Je kan hier alles zonder recept kopen! Vandaar dat de MRSA bacteriën (resistente) zo weeldig zijn...
De apotheker had weer een broer in Amsterdam wonen, dus dat verbroedert ook weer.
"Doei! " zei hij toen we weggingen.
Mohammed was zo vriendelijk ook nog even met ons naar de 'alcohol' winkel te gaan. Een duister kamertje in de supermarkt, met lekkere wijn, dus enkele mensen hebben vanavond een feestje.
Vanmorgen een prachtige wandeling door de vallei in deze Todra kloof. Verlaten dorpen met kasba woningen van leem gebouwd. In de Oase vele dadel palmen, en stukje grond voor de akkerbouw die systematisch bevloeit worden door water uit de rivier langs een irrigatie gangenstelsel. Het vee ( heb alleen maar ezels gezien..) wordt thuis ! gevoerd met alfalfa wat door de vrouwen wordt geplukt en op ezeltjes naar huis gebracht. Hoe groter de familie, hoe groter de stukjes landbouw grond. Alles schijnt op familie over geerft te worden, het land kan niet verkocht worden omdat familie leden er ook recht op hebben.
Vrouwen willen hier echt niet op de foto, dus soms kwamen we een verlaten en bepakte ezel tegen, vrouw weggedoken......
Rondom je heen rijzen de wanden van de kloof op.
Het is dadel oogsttijd, ik ontmoette een aardig mannetje (wilde graag een sigaret) ontmoet die met blote voeten in de boom klom. Ze schijnen dan ook heel veel eelt onder de voeten te hebben.
Ze schijnen hier overigens de lekkerste dadels van het land te hebben. Die nu geplukt worden moeten eerst nog een twee weken drogen.
Inmiddels al weer een week onderweg, en het voelt als langer, wat een bijzonder land. Nog drie weken te gaan... ;)
Koenraad, van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Hillegard heeft je een sms je gestuurd.
En wat Hillegard van de dag vond? "Leuke hotelkamer, wanden, plafond, en gezelschap van veel vliegen... "
13 Oktober 2012 - 19:41
Ingrid:
He Harm! Koenraad is zijn mobieltje dus kwijt. Mama zal even telepathisch een bericht zijn kant op moeten doen. Ene ik begrijp dat je nu eindelijk fatsoenlijk van het mannelijk schoon daar kunt genieten, nu mijn moeder ze niet voor haarzelf houd. Maar wil je stiekem toch wel een beetje voor haar zorgen? Veel plezier en hopelijk dat je reis maatje snel beter wordt, is wel zo gezellig. -
13 Oktober 2012 - 21:16
'' '' '':
Wat een mooie dag weer! Voor het thuisfront van Harm en Hillegard: Harm is een schat, hij zorgt goed voor Hillegard en ook houdt hij de groepsleden in de gaten als ze gezondheidsproblemen hebben. En Harm....heeeeeerlijk de wijn, thanks!!!!!!!!! En hopelijk zie ik Hillegard morgen weer fris en fruitig de bus in stappen. See you. -
13 Oktober 2012 - 21:26
Reny:
Hoi Harm en Hillegard, Wat jammer dat het ziekzijn nu toch toeslaat. We hopen dat Hillegard dankzij Harm zijn goede zorgen snel opknapt, en dat ze verder lekker van jullie erg mooie reis kan genieten. Mooie foto's, ook van een niet van echt te onderscheiden stelletje :-) Maak maar extra veel foto's, dan kan Harm tegen kerst alle details zien. En geniet van het heerlijke weer daar, hier is het tussen de buien door zo nu en dan droog en 12 graden overdag. O, en ik heb het aan een klant met een doekje gevraagd, 25 oktober is het slachtfeest. Dat maken jullie daar nog mee, leuk.
Pas goed op elkaar en tot mails.
Liefs van Reny
14 Oktober 2012 - 13:28
Jantien:
Dag lieve Vriendin en haar reisvriend
Wat lees ik nu! had nog geen tijd gehad om ook maar iets van jullie reisverslagen te lezen, val er nu midden in. Ziek dus, dit moet je niet doen tijdens je vakantie zonde van de tijd.
Hoop dat je snel weer kunt genieten van alles daar en zal om het goed te begrijpen wat er gaande is de voorgaande berichten ook nog lezen, tot schrijfs
dikke knuffel van Jantien en Oeds -
14 Oktober 2012 - 13:28
Jantien:
Dag lieve Vriendin en haar reisvriend
dikke knuffel van Jantien en Oeds -
14 Oktober 2012 - 14:46
Syta:
He jullie daar dit is niet de bedoeling van vakantievieren he!? Ziek zijn het moest verboden worden op vakantie. Harm zorg je goed voor Hillegard, en Hilly gauw weer opknappen hoor!! Beterschap en ik hoop dat jullie snel weer samen op stap kunnen.
Groetjes Syta